Видеозаснемане на сватби,сватба в София

Сватбен видео клип (сватбен трейлър) – видеозаснемане, изработка и предназначение

za statiq svatben treilur

Здравейте уважаеми младоженци!  С настоящата статия искам да ви помогна да добиете представа какво представлява сватбения видео клип, какви са неговите цели и на какъв принцип се изработва. Разбира се, вярвам, че между вас има и доста, които са абсолютно наясно . Въпреки това вярвам, че в статията ще откриете нещо ново или ще бъдете още по-конкретни във вече изградените си желания за изработката на сватбения трейлър.

Ще започна с небезизвестния ФАКТ :) – сватбения ден е Вашия ден! Той е изпълнен с незабравими, дори безценни мигове. Мигове, към които искате да се връщате отново и отново. Мигове, в които сте щастливи, усмихнати, сияещи! Мигове, за които толкова много сте копнели, че в момента, в който те вече са факт, сякаш не може да повярвате, че това се случва ... и то на Вас!

Разбира се, за тези от Вас , които четете моята скромна статия и смятате, че емоциите,за които говоря са описани „пресилено“... Е, смятам, че може да се съгласим за следното: Вашата сватба трябва и ЩЕ бъде изпълнена с огромен емоционален заряд. Ще бъде изпълнена с безброй мигове, които на пръв поглед не ни правят впечатление, но именно  те са ключовата съставка, която ни помага да се връщаме към този ден отново и отново и целия сватбен ден да мине през погледа ни.

Ударна доза щастие

А сега представете си, че е възможно да преживеете всички тези мигове отново , но в много по-синтезиран вид – „като на лента“. Да, абсолютно възможно е да получите нещо като „ударна доза“ щастие . Аз и моя екип вярваме, че именно това трябва да е мисията на всеки сватбен клип.

Споделяне

„Ударна доза щастие“ – другият плюс на тези клипове е, че благодарение на тяхното времетраене, те са изключително подходящи, за да ги споделяте с Вашите близки, приятели, колеги познати и общо взето с всеки, с които предцените, че заслужава да изпита вашата емоция :)  Тук е моментът да кажа, че предлагаме на нашите клиенти (след тяхното съгласие) клипът (сватбения трейлър) да бъде качен и в нашата видеогалерия.

Изработка

При видеозаснемане на сватби видеооператорът трябва да заснема заобикалящата го среща с един различен поглед. Трябва да забелязва всички детайли, да има наблюдателност, която ще спомогне за богати и интересни гледни точки. Следствие на това, монтажистът ще може да работи с интересен и разнообразен материал, а това е определящо при изработката на сватбен видео клип (сватбен трейлър), както и на всяко видео, монтирано под формата на клип.

Клипът може да бъде с бързо или бавно темпо.В романтичен, ретро, комедиен или друг стил.Всичко това се определя главно от песента, която е избрана от Вас -  младоженците. От нейното темпо и настроение зависят дължината на кадрите,заснети при видеозаснемане на сватбата, броя на включените кадри и дори цветовите корекции на самите кадри. Общо взето песента главно задава „чувството“ на клипа, неговата драматургия. И да ... в тези клипове може и трябва да има определена драматургия, която да се следва. В противен случай биха се получили безразборно подредени кадри приджужени от музикален фон, хаотично разказващи нещо, което прилича на Вашия сватбен ден! Няма да давам конкретни примери, тъй като мисля, че в интернет пространстовто има достатъчно очевидни примери за такива клипове, сякаш показани за назидание!

Подходящи моменти за клипове

Нещо друго, което искам да споделя с Вас е, че сватбения видео клип не е задължително да е единственият клип присъстващ във видео комплекта, който получавате. С други думи казано – в сватбеният филм има средно между 5 – 7 доста подходящи момента, в които може да се изработят такива клипове. Възползвайки се от тази възможност Вие превръщате моментите, които са интересни, в моменти, който са интересни, но и интересно показани.

Да вземем за пример времето за видеозаснемане на приготовления на булката. Ако кадрите от този момент бъдат заснети професионално, но по време на монтажа те не са монтирани клипово има опастност самата атмосфера да не бъде съвсем уловена от зрителя или поне не напълно. Ето тук се намесва  „силата на монтажа“, а в следствие на това се появява и клипът. Той отравява всико , което се е случило и дори подсилва въздействието! Други такива „места“  са: приготовленията на младоженеца, пътят му към кумовете и към булката, времето между „откраднавено на булката“ и църковния, между църковния и гражданския ритуал,а също и сватбената фотосесия.

На последния момент, който искам да споделя с Вас, ще обърна специално внимание, но не защото другите са по-маловажни, а защото мисля, че този момент е или подценяван от повечето ни колеги, или не е представян  по напълно подобаващ начин. Говоря за поздравления на гостите след гражданската церемония или наздравицата в ресторанта (все по често тя се заменя с така наречените „Welcome drinks”).

Поздравления от гостите и Wellcome drinks

Има три варианта за тяхното видеозаснемане: Лично аз не удобрявам първите два, които са: въобще да не бъдат заснети никакви кадри от събитието или да бъдат заснети и пуснати в почти суров вид в сватбения филм. Тук имайте предвид, че времетраенето им варира между 15 – 50 минути. Прибавяйки и факта, че всеки атмосферен микрофон ( който се използва при видеозаснемане на сватби) малко или много записва  и страничните звуци освен поздравленията на гостите -  звуци като: разговорите на околните, музиката пусната за фон , детския смях и т.н. Все приятни звуци, но ви уверявам, че резултата от записването им по едно и също време е разочароващ. Та както и сами се досещате целта да това отклонения беше да споделя, че смятам това за неудобна ситуация, която може да бъде решена доста по креативно, а именно с подобен клип.

 

Индивидуалност и импровизация

Искам да добавя, че направените от мен предложения за клипове съвсем не изчерпват всички варианти.Те по-скоро маркират подходящи моменти за изработка на такива клипове. Всяка сватба е индивидуална и всяко видоезаснемане на сватба - също! Затова всеки момент от сватбения филм би могъл да бъде разказан в такава форма.

Ще дам за пример по нетрадиционни клипове включени във филми на наши клиенти. Изработвали сме клипове за моменти като: пригитовленията на гостите на наблюдават заря, самата заря,  пускане на китайски фенери и др. Предполагам вие бихте ни изненадали с други желания :)

Лично Участие

Преди всичко не забравяйте, че Вие сте главните герои във Вашия филм и клип. Следователно Вие и Вашето поведение играете „огромна роля“ :) в изграждането на атмосферата по време на сватбения ден. Ако стоите засрамено и отбягвате камерата едва ли ще се получи толкова сполучлив видео материал. Затова не се стеснявайте, открито показвайте емоцийте си,заставайте смело с лице пред камерата,позирайте, забавлявайте се! Ако почувствате, че има момент, в който просто искате да се оплезите пред обектива или да направите нещо откачено – направете го! Уверявам Ви, че така ще предадете и на околните Вашата зареждаща енегрия и купона ще придобие съвсем други темпове!

Кратка версия на сватбен филм

Говорейки за видеозаснемане на сватби, силата на монтажа и сватбените клипове, няма как да не спомена услугата "Кратка версия на сватбения филм".

Кратката версия е с времетраене 60 минути, като бързам да Ви успокоя, че в нея няма липсващи ритуали или важни моменти. Самия стил на монтаж е по-клипов и отчасти е сходен с начина на изработка на сватбения трейлър, защото кадрите се сменят по интензивно, но присъстват всички ключови моменти. Този вариант на сватбения филм е много практичен заради своето времетраене и синтезирания разказ, който съдържа.

Заключение

Не на последно място бих искал да отбележа нещо, по мое мнение изключително важно. Видеозаснемането и изработката на сватбения видео клип нямат за цел да отразят само това, което виждаме с очи, а и всичко „невидимо“ за тях: празничното настроение и положителна енергия, които струят от гостите, гордостта в сърцата на родителите, блясъка във вашите очи, закачките и радостта на вашите приятели.

Надявам се да съм Ви бил полезен! Желая ви успех в приготовленията, около сватбата!