Стабилизиращо уствойство - Gimbal, или защо стедикам?

Стабилизиращото устройство е част от снимачна техника, което помага за плавните движения на камерата. С най-прости думи бихме го сравнили с „амортисьор за камера“. Ако обектът, който се заснема се движи -  стедикама позволява на оператора да се движи около обекта, без това да се отразява негативно на заснетия материал. Крайният резултат – плавни движения на камерата, без вибрации и тресене в картината.


Условия за ползване на такава техника
Добре е локацията за заснемане да позволява използването на стедикам. Ако помещението е тясно, по-големите уствойства от този вид не биха били адекватно решение, тъй като движенията на камерата ще бъдат минимални.
Добро решение за такива ситуации е портативния и много маневрен Gimbal, с камерата DJI Osmo, която снима в резолюция 4К. Въпреки, че тук изтъкваме предимствата на възможността за плавни движения на камерата, трябва да отбележим, че високата резолюция на DJI Osmo също е голям позитив. Размерът и качествата на този стедикам го правят перфектен избор за видеозаснемане на сватби, частни събития, корпоративни видеа и масови мероприятия. Цената за заснемане е по- ниска спрямо тези на по-големите стабилизиращи устройства, което го прави добър и бюджетен избор.